Dé 3 implementatie-tips

16-03-2020 08:26 Door Ralph van de Oudeweetering

Jaarlijks helpen wij tientallen organisatie bij de start met Exact Online en zien in de praktijk, dat de volgende drie onderdelen essentieel zijn om van de implementatie een succes te maken:

1. Doel & Verwachting


Iedereen weet dat een optimale voorbereiding van essentieel belang is en toch zien wij hoe ondernemers keer op keer blind starten met een implementatie! Of het nou ligt aan het overschatten van eigen capaciteiten, een tomeloos vertrouwen en de verkoper of een incompetente implementatie partner. Het eindresultaat is een gapend gat tussen hetgeen initieel bedacht en hetgeen uiteindelijk gerealiseerd. Zorg ervoor dat op voorhand glashelder is wat de te behalen doelstellingen zijn en vraag ons naar de haalbaarheid hiervan. 


2. Samen doen!

De organisatie heeft steun nodig bij de verandering, niet enkel vanuit de implementatie partner, maar in het bijzonder vanuit de top van de organisatie. Als medewerkers het belang van de verandering niet inzien, kan dat een lastig te nemen obstakel worden. Een succesvolle implementatie is dus geen solo actie van een consultant, maar en evenwichtige samenwerking tussen beslissers op strategisch niveau, de betrokken teamleden en onze mensen: het implementatie-team.


3. (Bij)sturen & Nazorg


Een implementatie-roadmap is geen rechte weg! Eenmaal rijdende komen we onherroepelijk voor keuzes te staan en heeft het implementatie-team de zorgt dat het project, ondanks voortschrijdend inzicht en tussentijdse veranderingen, blijft aansluiten op de gewenste doelen. Soms betekent dit dat we even in de achteruit moeten, om een betere afslag nemen. Na de livegang zijn we niet direct vertrokken en blijven we beschikbaar voor nazorg.

Ralph van de Oudeweetering